Szemem helyett szemed

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége új, innovatív mobilalkalmazásának köszönhetően könnyebbé, akadálymentesebbé válnak a látássérültek mindennapjai.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) 469 millió forintból, 328 millió forint támogatással valósítja meg a „Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – TávSzem” című EFOP projektet, amelynek célja, hogy a vak és gyengénlátó emberek részére mobileszközök segítségével az ország minden pontján elérhető internet alapú segítséget nyújtson. A szolgáltatás újszerűségét az jelenti, hogy valós idejű és tényleges szükségre szabva vehető igénybe.

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Egy háztartásban felmerülő mindennapi kérdésekre gond nélkül tudja a választ az, akinek nincs baj a látásával, azonban a gyengénlátóknak és a vakoknak komoly nehézséget okozhat megválaszolni, hogy például mikor jár le egy élelmiszer szavatossága, mit írtak egy postai levélben, vagy az, hogy éppen hány köbméter gázt fogyasztott abban a hónapban. A fentiek megválaszolása a TávSzem alkalmazással sokkal egyszerűbbé válhat azáltal, hogy okostelefon vagy táblagép segítségével összekapcsolja a felhasználót az ép látású központi operátorral, aki a távolból, a látássérült személy okos eszközének kamerája segítségével lát majd helyette és szóbeli kommunikációval segíti a számára szükséges információk megszerzését. A TávSzem szolgáltatás az év minden napján, a nap huszonnégy órájában elérhető az azt igénybe venni kívánó felhasználók számára. A projekt keretében a mentori hálózat, az ügyfélszolgálatos kollégák, valamint a látássérült felhasználók is képzésen vesznek részt a szakszerű használat megtanulása érdekében. 

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

A TávSzem szolgáltatás teljes kialakítása két projekt szinergikus összekapcsolása révén jött létre: az első projektben a TávSzem szolgáltatás definiálása, szakmai kidolgozása történt meg, amelynek eredményeként a szoftverfejlesztés a második projektben konzorciumban valósult meg a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével.

Az alkalmazás használatához beszerzésre került 800 db telefonkészülék is, amelyek az MVGYOSZ tagegyesületeinek látássérült tagjai között kerültek kiosztásra. Az alkalmazás ingyenesen letölthető (Apple StoreAndroid), így a szolgáltatást természetesen bárki igénybe veheti saját okostelefonján vagy táblagépén keresztül. 

Az MVGYOSZ szolgáltatásáról, alkalmazásáról, a Távszemről bővebben a szövetség honlapján olvashat.

A projektről készült videót itt tekinthetik meg.

A projekt támogatása az EFOP-1.1.5-17 konstrukció keretében történt.

A bemutatott pályázat azonosítója: EFOP-1.1.5-17-2017-00001

 

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció