Sportközösségek a fizikai és mentális egészségért

A Testnevelési Egyetem olyan módszertant fejlesztett ki, amely egyszerre épít a sport fizikai jótékony hatásaira és közösségépítő szerepére, valamint a mentális egészségre gyakorolt hatására.

Az EFOP-5.2.5-18-2018-00012 kódszámú, „Társadalmi innovációk – Új módszerek kidolgozása a Testnevelési Egyetem megvalósításában” című projekt elsődleges célkitűzése az innovatív sport- és mentális egészségfejlesztési szolgáltatások körének bővítése volt. 

Sportközösségek a fizikai és mentális egészségért

A közel 194 millió Ft támogatásból megvalósult fejlesztés a magyar társadalom egészségtudatra nevelését célozza. Olyan sportközösségek kialakítására került sor, amelyeknek tagjai valamilyen hasonló nehézséggel néztek szembe, vagy olyan szociális szolgáltatások hiányában szenvedtek, amelyek megléte növelné az életminőségüket. A közvetlen célcsoportot a köznevelésben résztvevő, lemorzsolódással fenyegetett diákok, az álláskeresők és a nyugdíjasok alkották. A sportközösségek egyszerre foglalkoztak a testmozgással és a mentális egészségfejlesztéssel, az egészségtudatosság növelésével, valamint az egyéni és közösségi célok elérésével.

Sportközösségek a fizikai és mentális egészségért

A célcsoporttal foglalkozó szakemberek, un. facilitátorok felkészítésére is lehetőség volt a projekt keretében, amelyhez az Egyetem jelenléti és on-line mentorálást biztosított. A pilot program során internetes alkalmazás segítségével on-line sportközösségek létrehozására is lehetőség nyílt, amely a köznevelés esetében különösen releváns és fenntartható megoldásnak tűnt.

Sportközösségek a fizikai és mentális egészségért

A projekt támogatása az EFOP-5.2.5-18 konstrukció keretében történt.

A bemutatott pályázat azonosítója: EFOP-5.2.5-18-2018-00012

 

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció