Skill laborok fejlesztése

Az orvosképzést és a szakdolgozók gyakorlati oktatását segítő országos skill laborhálózat kiépítése 3 egyetemi klinikán és 16 oktatókórházban a gyakorlatorientált tudás megszerzése érdekében.

A Skill laborok fejlesztése projekt eredményeként klinikai demonstrációs bázishálózat, azaz skill labor hálózat épül ki országszerte. Összesen 19 helyszínen, 3 egyetemen (Debrecen, Pécs és Szeged) és a hozzájuk tartozó 16 oktatókórházban hoznak létre skill labort, biztosítva ehhez a skill laborok infrastrukturális feltételeit és a klinikai-technikai jártasságot elősegítő eszközparkot.

 

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – konzorciumi partnerségben – országos skill laborhálózatot hoz létre 8 milliárd forintos fejlesztéssel. A skill laborokban lehetővé válik a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások gyakorlatban történő oktatása. A Skill laborok fejlesztése eredményeként klinikai demonstrációs bázishálózat épül ki országszerte. Összesen 19 helyszínen, 3 egyetemen (Debrecen, Pécs és Szeged) és a hozzájuk tartozó 16 oktatókórházban hoznak létre skill labort, biztosítva ehhez a skill laborok infrastrukturális feltételeit és a klinikai-technikai jártasságot elősegítő eszközparkot. A projekt kiemelt eleme egységes skill oktatási program kidolgozása és bevezetése az ellenőrzés és minőségbiztosítás módszereinek megteremtése érdekében. A gyakorlati oktatásban módszertani kézikönyv, módszertani útmutató és oktatófilmek is segítenek a tudás átadásában.


Skill laborok fejlesztése

A skill labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol egészségügyi dolgozók és pályakezdők, orvostanhallgatók, ápolóképzésben résztvevők és tanulók tét nélkül gyakorolhatják a betegellátást, ahol lehetővé válik a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások gyakorlatban történő oktatása, mindez kockázatmentes, korszerű és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben. A skill labor lehetőséget teremt az elmélet-gyakorlat egységének megteremtésére és az olyan beavatkozások begyakorlására – skill, azaz készségszintű elsajátítására –, amelyek egyéb körülmények között, szem előtt tartva a betegbiztonságot és a jó minőségű egészségügyi szolgáltatásnyújtást, nem megvalósíthatóak.

 

Fotó: Gruber Márk István


Az egyetemi skill központok szakmai felügyeletével működő oktatókórházi skill laborok egységes eszközparkot kapnak, skill képzést támogató eszközök (orvostechnikai, ápolási, gyógyászati segédeszközök és kórtermi bútorok), illetve informatikai rendszerek kerülnek a skill laborokba. Egy-egy skill labor több helyiségből áll majd: lesznek kórtermek, műtőhelyiségek, öltözők, oktatóterem. A mintegy 150 féle szimulációs eszköz (több mint 450 darab eszköz) széles körű gyakorlásra ad lehetőséget: a vérnyomásmérőtől a betegszimulátor babáig. Skill környezetben élethű helyzetek szimulációjával sajátíthatók el az általános orvosi és szakorvosi gyakorlat alapvető műfogásai, mint az újraélesztés, az érkanülálás vagy a szülészeti ultrahangvizsgálat, sőt a legkorszerűbb laparoszkópos technikában is rutin szerezhető a szimulációs fantomokon.


Skill laborok fejlesztéseTovábbi képek az alábbi linken érhetőek el.

A projektről készült kisvideót az alábbi linken tekinthetik meg.


A pályázat azonosítója: EFOP-4.2.2-16-2017-00001

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció