Roma kincsek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből

Zene, tánc, és filmművészet segít megismerni a roma kulturális örökséget és történelmet Tiszadobon.

A Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete által 50 millió forint támogatásból megvalósuló „Kincsek és értékek” című projekt alapvető célja, hogy a roma kultúra és hagyományok megőrzésén, ápolásán keresztül elősegítse a kisebbségi és többségi társadalom között húzódó szakadék leküzdését. A helyi értékek és hagyományok megőrzése és továbbadása mellett olyan értékteremtő, figyelemfelhívó programok kerültek kialakításra, amelyek a célcsoport számára is fejlődési lehetőséget biztosítanak a társadalmi felelősségvállalás, a szolidaritás és a közösségi szerepvállalás terén.


Roma kincsek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből


 

A projekt közvetlen célcsoportját a Tiszavasvári és az Ibrány-Nagyhalászi kistérségek 9 településének roma és nem roma lakossága alkotja, a gyermekekre és fiatalokra fókuszálva.

 

A projektbe bevont személyek sokszínű programkínálatból választhatnak. A roma kultúra ápolását szolgáló rendezvények közül a „Kulturális értékeink”, a „Nemzetközi roma nap”, a „Kisebbségek napja” és a helytörténeti kiállítások a legnépszerűbben. A zene, a tánc, a népművészet és a gasztronómia világába kalauzolnak el a „Mesterségem címere”, a „Zenélőkör és Roma táncház”, a „Gasztroklub” és a „Gyökereink nyomdokán” címet viselő programelemek. A romológiai ismertető szemináriumok, nyelvi képzések és klubfoglalkozások nemcsak a célcsoport ismereteit bővítik, hanem a romákkal foglalkozó szakembereket is szívesen várják.Roma kincsek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből


A projekt keretében havonta megjelenik a Roma újság, amelynek szerkesztésében részt vesznek a programba bevont fiatalok és a megvalósításban közreműködő települések együttműködő intézményei, szervezetei. Évente egy alkalommal roma népismereti tábor is megszervezésre kerül, amely az interaktív ismeretszerzés, a közösségépítés és a tartalmas kikapcsolódás tökéletes színtere.

 

A projekt támogatása az EFOP-1.3.4-16 konstrukció keretében történt.

A bemutatott pályázat azonosítója: EFOP-1.3.4.-16-2017-00012

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció