Matematikusok hálózata segíti az ipari innovációs projekteket

Publikálva: 2021. március 23.

A korszerű ipari matematikai technológia a kutatás-fejlesztés hajtómotorja Európában. Egy most záruló, közel 1,4 milliárd forintos európai uniós projekt egyik eredményeként olyan one-stop-shop szolgáltatási szervezetet hozott létre a HU-MATHS-IN alkalmazott matematikus kutatókat tömörítő hazai hálózat, amely egyablakos kapcsolatot jelent a vállalatok és a matematikusok között. Az elmúlt három évben negyvennél több, elsősorban jármű- és egészségipari projekt bizonyította a modell sikerességét.

Az Audi, a Bosch, a Mol, a Takeda és az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak néhány azok közül a nagy cégek, illetve szervezetek közül, amelyek az elmúlt években igénybe vették egy-egy megoldandó feladathoz az EU-MATHS-IN magyarországi szervezete, az országszerte hét egyetem (BME, DE, ELTE, OE, PE, SZE, SZTE) és két kutatóintézet (Rényi, SZTAKI) 150 matematikusát tömörítő HU-MATHS-IN - Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltató Hálózat segítségét.

A HU-MATHS-IN három tagja, a győri Széchenyi István Egyetem, mint konzorciumvezető, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem most záruló, 2017 és 2021 között megvalósult, „A HU-MATHS-IN – Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat tevékenységének elmélyítése”című, EFOP-3.6.2-16-2017-00015 azonosítószámú projektjében az ipari szereplők által definiált és értékelt célzott alapkutatási, rövid idejű projekteket futtattak az egész hálózat alkalmazott matematikusai, más területek kutatóit – pl.: informatikusokat – is bevonva.

A teljes cikk itt olvasható.

(Kép: Matematikai saját fejlesztésű, GPU-n futo gyors szoftver eredménye 3D kipufogo szimuláciojára (Constans M, Horváth Z., SZE)

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció