Komplex népegészségügyi szűrések

Nagyszabású rákszűrő program a vastagbélrák és méhnyakrák megelőzése érdekében.

A szűrés életet menthet

Hazánkban a vastagbéldaganat a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely lassan alakul ki és hosszú ideig tünetmentes. Szűrővizsgálattal a daganat már abban az időszakban felfedezhető, amikor még nem okoz tünetet, és a korai stádiumban eltávolítható. A betegség korai felismerése és kezelése jelentősen javíthatja az életkilátásokat és életeket menthet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 6,57 milliárd forintos összköltségű, több mint négy éven át zajló programja ezért célozta meg az országban összesen 300.000 nő és férfi kétlépcsős vastagbélszűrését. A 2016-ban indult program fontos célja, hogy a vastagbélszűrés beépüljön a népegészségügyi szűrések közé és országosan kiterjedjen az 50-70 év közötti férfiakra és nőkre.

2019. novemberi adatok szerint páciens egységcsomagot 162 661 lakos vett át, ebből 120 723 vizsgálati eredmény került feltöltésre az Onkológiai Szűrési Rendszerbe. 11 480  eredménye lett nem negatív. A szűrő-kolonoszkópos hálózat által végzett vizsgálaton 5 315 fő vett részt, ebből:

A vastagbélrák rendszeres szűrővizsgálattal idejében felfedezhető. Ha a vizsgálat eredménye negatív, a vizsgált személy megnyugodhat. Ha az eredmény pozitív, már a betegség kialakulásának kezdeti szakaszában megkezdhető a kezelés, amikor a betegség még nem okoz tüneteket és panaszokat. Így nagyobb az esély a súlyosabb következmények elkerülésére vagy a teljes gyógyulásra, mint ha már a tünetek megjelenése után fordult volna orvoshoz a páciens.


Komplex népegészségügyi szűrések

A nagyszabású szűrőprogramot kiegészíti a szűrővizsgálati rendszer felülvizsgálata és annak korszerűsítése, valamint a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, beleértve a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóságot.


Komplex népegészségügyi szűrések

Közvetlen célkitűzés a különböző szűrésekben érintett szakemberek számára nyújtott továbbképzés. A háziorvosi praxisok, mammográfiai asszisztensek és emésztőszervi endoszkópos asszisztensek számára e-learningre és jelenléti képzésre alkalmas tananyagokat fejlesztenek a naprakész tudás- és információszerzés érdekében. A cél, hogy legalább 6000 fő sikeresen elvégezze a képzéseket. Az egyik cél az, hogy a képzés után valamennyi, a szűrés iránt elkötelezett védőnő önállóan is alkalmassá váljon méhnyakszűrést végezni. Így bekapcsolódhatnak a szervezett méhnyakszűrés rendszerébe, és elérhetővé válik a körzetükben lakó 25-65 év közötti hölgyek számára a méhnyakszűrés.

A projekt keretében kísérleti „pilot” jelleggel elindítanak melanóma- és szájüregi szűréseket is. A fenti célok támogatására informatikai rendszerek fejlesztésére és bevezetésére is sor került.

A vastagbélszűrésről további információt a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvashatnak.


Komplex népegészségügyi szűrések


A projekt támogatása az EFOP 4.1.7-16 pályázati konstrukció keretében történt.

A bemutatott „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt azonosítója: EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001


Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció