Hatékony nevelőszülői hálózat a Görögkatolikus Szeretetszolgálatnál

Fejlesztő és foglalkoztató szobák kialakítása, eszközbeszerzés, szolgáltatások javítása, valamint kompetencia- és szervezetfejlesztés a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat által fenntartott gyermekvédelmi központokban.

A „Nevelőszülői hálózatok infrastrukturális és szakmai fejlesztése a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnál” című, több mint 48 millió Ft keretösszegű EFOP projektben megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően javult a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ, a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ, valamint a Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ nevelőszülői hálózatának hatékonysága.

Hajdúnánáson és Debrecenben összesen 194 nevelőszülő és 16 szakember vehetett részt szervezetfejlesztésen, amelynek keretében problémafeltáró és kezelő, a belső, szervezeti kommunikációt fejlesztő, valamint a szervezet eredményesebb működését célzó, konfliktuskezeléssel kapcsolatos tréningekre került sor. Az önismeret mellett hangsúlyt fektettek a viselkedés mozgatóelemeinek, a motiváció alapjainak vizsgálatára is. A tréning hozzájárult a résztvevők motiválásához, kommunikációs készségeik és eszköztáruk fejlesztéséhez. Az elsajátított tudás és készségek hozzásegítik őket ahhoz, hogy elérjék céljaikat, eredményesebbek legyenek tevékenységük során, uralni tudják a különböző helyzeteket és saját viselkedésüket egyaránt.

Mindemellett Hajdúnánáson 34, Nyíregyházán 49, Újfehértón 59, Debrecenben pedig 74 nevelőszülő vett aktívan részt a gyerekek korai fejlesztésére, a mozgásterápiás fejlesztő eszközök használatára vonatkozó kompetenciafejlesztő és ismeretbővítő foglalkozásokon. A korai felismerés és beavatkozás elsődlegességének hangsúlyozása mellett a szükséges eszközök megismertetésére is kiemelt hangsúlyt fektettek a képzések során. A projektnek köszönhetően 874 db, a gyerekek korai fejlesztését szolgáló mozgásterápiás fejlesztő eszköz került beszerzésére, valamint 975 darab, a gyermekek későbbi fejlesztését elősegítő egyéb eszköz – például kerékpárok, futóbiciklik, babaőrök, légzésfigyelők – is megvásárlásra került. Mindezeknek köszönhetően 267 gyermek közvetlenül részesülhetett a projekt pozitív hatásából. 

A képzések nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a nevelőcsaládok megerősödjenek, így az általuk nyújtott, családot pótló ellátás minősége javuljon. A nevelőszülők szakmai identitásának, személyiségüknek a fejlesztése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jól végezhessék munkájukat, és a képzés remek lehetőséget nyújtott arra, hogy erősödjön hivatástudatuk.

A projekt támogatása az EFOP-2.2.14-17 konstrukció keretében történt.

A bemutatott pályázat azonosítója: EFOP-2.2.14-17-2017-00017

 

 

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció