Gyorsabb és pontosabb diagnózis, eredményesebb gyógykezelés

Nagyszabású központi diagnosztikai fejlesztés a patológiai osztályok és orvosi laboratóriumok korszerűsítése, informatikai fejlesztése érdekében.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (korábban: Állami Egészségügyi Ellátó Központ) 9,857 milliárd forint összköltségű, „Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása” című projektjének célja, hogy hatékonyabbá tegye az egészségügyi diagnosztikai tevékenységet és ellátást, hogy a betegek kevesebb időt töltsenek az egészségügyi rendszerben, és összességében javuljon az egészségügyi ellátórendszer költséghatékonysága. Ehhez járul hozzá a patológiai osztályok és az orvosi laboratóriumi hálózat felszereltségének javítása, működési feltételeinek korszerűsítése, valamint a meglévő humánerőforrás optimális kihasználása és képzése.


Gyorsabb és pontosabb diagnózis, eredményesebb gyógykezelés


Az egészségügyi intézmények megfelelő infrastrukturális felszereltsége, a korszerű technológia rendelkezésre állása hozzájárul a jó minőségű egészségügyi szolgáltatások biztosításhoz, ami az életminőség javulására és a társadalmi felzárkózásra is pozitív hatással van. A modern infrastrukturális feltételek és ellátások kedvezően befolyásolják az intézmények megítélését is, növelve ezáltal az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők elégedettségét és biztonságérzetét. Az intézmények közötti hatékony koordináció és együttműködés pedig elősegíti a progresszív betegellátás érvényesülését, és több szolgáltatást tesz elérhetővé a lakosság számára.

A projektnek köszönhetően 39 patológiai osztály fejlesztése valósulhat meg, többek között több mint 300 korszerű patológiai berendezés és több mint 1500 informatikai eszköz beszerzése révén, amelyek gyorsabbá és pontosabbá teszik a diagnózis felállítását, illetve lehetővé teszik a leletátfordulási idő csökkentését.

 

Gyorsabb és pontosabb diagnózis, eredményesebb gyógykezelés

43 helyszín patológiai osztályán történik felújítás, elsősorban a kegyeleti helyiségeket, a bonctermeket és az ehhez kapcsolódó egyéb kiszolgáló helyiségeket érintve. Ennek eredményeképpen javulnak a munkakörülmények, az elhunytak hozzátartozói számára pedig méltó kegyeleti környezet áll majd rendelkezésre.

 

Gyorsabb és pontosabb diagnózis, eredményesebb gyógykezelés


A projekt keretében létrejön az egységes Patológiai Informatikai Rendszer, amelynek célja, hogy az intézmények patológiai osztályai számára kialakításra kerüljön egy rugalmas, a munkafolyamatot segítő minőségbiztosítási rendszer. Ennek révén lehetővé válik a patológiai mintakövetés és a munkafolyamatok, a leletek és egyéb mikroszkópos technikák elektronikus nyilvántartása.

Továbbá modern csőposta rendszer is kiépítésre kerül 8 megyei kórházban. A csőpostarendszer a kórház épületein belül a különböző osztályok és a központi laboratórium között teremt összeköttetést, és az anyagok gyors, gazdaságos és megbízható szállítására nyújt optimális logisztikai megoldást.


Gyorsabb és pontosabb diagnózis, eredményesebb gyógykezelés


Mindezek mellett a betegellátás eredményességét javító laboratóriumi vizsgálatkérési gyakorlatot leíró módszertan, valamint a lakosságközeli vérvétel országos rendszerének kialakítását biztosító módszertan is kidolgozásra kerül. A kapcsolódó tananyagfejlesztés és képzés indirekt módon segíti a minőségbiztosítást.

 

Gyorsabb és pontosabb diagnózis, eredményesebb gyógykezelés


A projektben végbemenő eszközfejlesztések által gyorsabb és pontosabb diagnózis állítható fel, csökken az elvégzett vizsgálatok száma, gyorsul a leletkiadási idő, ami a költséghatékony diagnosztika és az eredményes gyógykezelés alapfeltétele.

 

A projekt támogatása az EFOP-2.2.0-16 konstrukció keretében történt.

A bemutatott pályázat azonosítója: EFOP-2.2.0-16-2016-00007

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció