Fogvatartottak reintegrációja

Fogvatartottak társadalmi és munkaerőpiaci visszailleszkedésének elősegítése.

A Belügyminisztérium és konzorciumi partnere, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 4 200 000 000 Ft támogatást nyert a „Fogvatartottak reintegrációja” című kiemelt projekt megvalósítására. A reintegrációs program a jogerősen kiszabott szabadságvesztés-büntetést töltő elítéltek, valamint az előzetes letartóztatás alatt álló személyek társadalmi és munkaerőpiaci visszailleszkedésének erősítését és az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentését célozza.

BvOP

A projektben nemcsak a célcsoport élménypedagógiai módszerekkel történő fejlesztésére és a reintegrációs modell befogadására alkalmas környezet kialakítására kerül sor, hanem a célcsoporttal foglalkozó szakemberek (személyzet, pártfogó felügyelők), önkéntesek felkészítésére is, valamint a fogvatartottak hozzátartozói számára is nyújtanak szolgáltatásokat. A projekt megvalósításához kapcsolódik a járási hivatalok és a megyei kormányhivatalok érintett munkatársainak felkészítése és érzékenyítése a szabadultakkal való hatékonyabb közös munka biztosítása érdekében. A társadalomba való visszailleszkedést segítő állami és civil szervezetek szakemberei, valamint a potenciális munkáltatók részére folyamatosan szerveznek szakmai fórumokat, munkaadói kerekasztal tárgyalások zajlanak, míg a másik oldalról szakmai műhelymunkákkal segítik a szabadulás utáni befogadást.

BvOP

A programban résztvevők részére először egyéni fejlesztési tervek készültek, ezt követően a munkaerőpiaci igények, valamint a fogvatartottak kompetenciájának megfelelő szakmák alapján tudták megvalósítani a fogvatartottak kompetenciafejlesztését és szakképzését. Számos humánszolgáltatást is nyújtanak a célcsoport részére, pl. motivációs foglalkozások, életpálya tanácsadás, szociális ügyintézés, a szabadult természetes támogató hálójának megerősítése, felkészítése a visszafogadásra. A minél sikeresebb reintegráció érdekében a helyi közösség érzékenyítésére is sor kerül, valamint különféle technikákat alkalmaznak a családi kapcsolatok helyreállítása, illetve a bűncselekménnyel okozott sérelmek jóvátétele, a sértett és a megsértett közösség kiengesztelése érdekében. A fogvatartottak hozzátartozói számára gyermekbaráttá teszik a látogatóhelyiségeket és támogatják a családi beszélőket.

BvOP

A RÁCSON INNEN – rácson túl kisfilm I. részét az alábbi linken tekinthetik meg.

A RÁCSON INNEN – rácson túl kisfilm II. részét az alábbi linken tekinthetik meg. 

A projekt azonosítója: EFOP-1.3.3-16-2016-00001

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció