Félutas ház

Az orosházi Félutas ház a kapcsolati erőszak áldozatainak reintegrációját segíti elő lakhatási lehetőség biztosításával és jogi, pszichológiai és munkaerőpiaci tanácsadással.

A EFOP-1.2.5-16-2016-00015 kódszámú, „Félutas ház kialakítása Orosházán” című projektben a szakemberek feladata a család önálló életvitelének helyreállítása, életvezetési problémáik kiküszöbölése, a kapcsolatok erősítése, az önbizalom és önértékelés javítása, a jogok és érdekek védelme, valamint a munkavállalás támogatása. A projekt 22 millió forintból valósul meg a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által.

A projekt keretében kialakított Félutas ház 27m2 alapterületű, egy lakószobából, egy előszobából, főzőfülkéből, fürdőből, valamint mosdóból áll. A lakás a kapcsolati erőszak miatt otthonukat elhagyni kényszerülő bántalmazottak és azon családtagjaik számára áll rendelkezésre, akik a Krízisközpontban előzőleg ellátotti jogviszonyt létesítettek és ott gondozásban részesültek. A bekerülés feltétele, hogy a bántalmazottat biztosítással járó jogviszony keretében foglalkoztassák, legyen elegendő jövedelme a lakhatás és a családfenntartás költségeinek fedezésére, valamint vegyen részt elő-takarékossági és társadalmi reintegrációt segítő programokban.

Félutas ház

A ház lakói képesek az önálló életvitelre, ezért nem szükséges számukra a 24 órás felügyelet biztosítása, ugyanakkor fontos folytatni a megkezdett gondozási folyamatot a megfelelő társadalmi reintegráció és a meghatározott jövőkép elérése érdekében. A szakemberek irányt mutatnak, segítséget adnak a probléma-megoldási stratégia kialakításában, de csak szükség esetén avatkoznak be a kivitelezésbe, a család kiútstratégiájának alakításába. A célcsoport részére pszichológiai, jogi, életvezetési, valamint munkaerő-piaci tanácsadás, továbbá társadalmi reintegrációt segítő programok – úgy, mint alapvető készségek és kompetenciák tanulása, újratanulása – állnak rendelkezésre, amelyek nélkülözhetetlenek a család stabil működéséhez.

Félutas ház

 

Egyéb, a Családok Átmeneti Otthonában igénybe vehető szolgáltatások is biztosítottak, a szabadidős események a kikapcsolódást, a gyermek-szülő viszony javulását, valamint a feszültség csökkenését eredményezik. Jelentős hangsúlyt kapnak speciális fejlesztő programok.

A Félutas ház 2019. óta 1 egygyermekes édesanyának nyújt elhelyezést. 2019-ben 79, míg 2020. I. félévében 38 tanácsadási alkalom valósult meg.

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció