Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

Megújult betegazonosítás, levegőfertőtlenítés és korszerű kézhigiénés rendszerek támogatják a betegek gyógyulását.

Az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot Európában és hazánkban is az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és az antibiotikum rezisztencia jelentik. Más hazai egészségügyi intézményekhez hasonlóan, ez a Bács-Kiskun Megyei Kórházban is egyre nagyobb problémát jelentett. Ennek egyik fő oka, hogy – az évente mintegy 86 ezer fekvőbeteget ellátó intézményben – nem álltak rendelkezésre olyan korszerű kézhigiénés rendszerek, amelyek segítségével a munkatársak és a betegek megfelelően fertőtleníthették kezüket. Az országos jelentőségű probléma megoldása érdekében a Kormány a Széchenyi 2020 program keretében pályázati felhívást tett közzé az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása, valamint az ellátórendszerben dolgozók és a betegek elégedettségének növelése céljából.

Pályázatával a Bács-Kiskun Megyei Kórház 197,5 millió forintnyi támogatást nyert, így hazai és uniós források segítségével a kórház három telephelyén – Kecskeméten, Kalocsán és Kiskunfélegyházán – valósíthatott meg fejlesztéseket. A komplex infrastrukturális fejlesztések egyrészt az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorítását, másrészt a kórház betegazonosítási rendszerének fejlesztését segítik elő.

A projektek eredményeként a Kórház a következő higiéniai eszközökkel támogatja a jövőben a betegek gyógyulását:

Korszerű kézhigiénés rendszer

A három telephelyen összesen 1.125 db fali adagoló készüléket helyeztek ki, továbbá 80 db figyelemfelkeltő színű fali adagolót, 50 db rozsdamentes, zárható adagolót és 50 db érintésmentes, szenzoros adagolót, valamint az azok utántöltéséhez szükséges fertőtlenítőszert szereztek be.

Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

3 db új eszköz arról ad visszajelzést a pácienseknek, látogatóknak és munkatársaknak, hogy megfelelően fertőtlenítették-e kezüket;

Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

A korszerű levegőfertőtlenítésről 21 db új mobil, kórtermekben használható légtechnikai fertőtlenítő berendezés gondoskodik, továbbá 2 db automata endoszkópmosó gép és egy speciális kézi fertőtlenítő asztal is segíti a jövőben a kórház munkáját.

Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

Ezen eszközök beszerzésén túl a projekt keretében kiépítésre került a kórház informatikai rendszeréhez kapcsolt egységes betegazonosító rendszer, amely növeli a betegazonosítás minőségét és pontosságát.  A beszerzett 150 db vonalkód olvasó, 60 db vonalkód nyomtató és 90 ezer karszalag lehetővé teszi az ápolási és ellátási folyamatok elektronikus rögzítését, aminek köszönhetően jelentősen csökken a dokumentáláshoz szükséges idő és az ellátások időtartama.

A sikeresen zárult projekt révén jelentősen mérséklődhet az intézményben a kórházi eredetű fertőzések száma, valamint gyorsabbá és hatékonyabbá válik az ellátás. Az egészségügyi személyzet munkakörülményei biztonságosabbak lesznek, ami hatékonyabb gyógyító tevékenységet eredményez, és az érintettek elégedettségének növelését szolgálja.

A projektről készült kisvideót az alábbi linken tekintehetik meg.

 

A projekt támogatása az EFOP 2.2.18-17 pályázati konstrukció keretében történt.

A bemutatott pályázat azonosítója: EFOP-2.2.18-17-2017-00056

 

További képek az alábbi linken megtekinthetőek. 

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció