Óvodakezdést segítő csomagok a legszegényebb településeken élő családoknak

Publikálva: 2021. augusztus 24.

40 ezer óvodakezdést segítő csomaggal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben a legszegényebb családok gyermekeit. A csomagok az óvodás gyermekek számára hasznos alapvető fogyasztási cikkeket tartalmaznak, melyeket a két alkalommal, évkezdéskor és a téli időszak elején vehetnek át a családok.

A tanévkezdés nagy anyagi terhet jelent a nehéz helyzetben élő családok számára, ezért a kormány az iskolakezdési támogatások mellett – ingyen tankönyvek, tanszercsomagok – az óvodakezdésben segítséget kíván nyújtani a rászoruló gyerekeknek. A 40 ezer darab csomagot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és partnerszervezeteinek, a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat és Ökumenikus Segélyszervezet hálózatán keresztül juttatja el a Felzárkózó Települések programban résztvevő 300 legszegényebb településen élő mintegy 20 ezer kisgyermek családjának. A 800 millió forintból megvalósuló projektben elkészült óvodáztatást segítő csomagokat két részletben vehetik át a családok. A nyár végén az tanévkezdést segítő eszközök és fogyasztási cikkek kapnak helyet a dobozokban, többek között ágynemű, tisztálkodó szerek, hátizsák, majd, ugyanezek a családok novemberben újabb csomagot kapnak. A téli csomagba a játékok és hasznos eszközök mellett kerül sapka, kesztyű és vitamin is.

A Máltai Szeretetszolgálat logisztikai központjában elkészült csomagokat a máltai szervezet és partnerszervezetei a Felzárkózó Települések program 300 helyszínén az óvodákban, illetve a családok otthonában adják át. A családokat az intézmények, illetve a helyi önkormányzatok és védőnők közreműködésével érik el a szervezetek. A felzárkózást segítő program a fogantatástól a szakma megszerzéséig kíséri el a gyermekeket, hogy életszakaszaik minden pontján megkapják azt a támogatást, amivel sikeres életet élhetnek.

A RSZTOP-2.1.2 -21 Alapvető fogyasztási cikkek biztosítása szegény gyermekes családok számára II. című konstrukcióban – amely a 1347/2016. (VII. 6.) Korm. határozat alapján kifejezetten a máltai szervezettel való együttműködésre kiemelt projektként került meghirdetésre – a program 800 millió forintból, 100%-os intenzitású támogatással valósul meg. Célja az óvodaköteles korú 3-6 év közötti gyerekek és családjaik támogatása.

(Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület)

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció