Meleg egytálétel hajléktalan személyeknek

Országszerte minden hétköznap 4.000 hajléktalan ember számára kerül kiosztásra egészséges, jó minőségű melegétel

A legkiszolgáltatottabb helyzetű rétegek közé tartoznak a hajléktalanok, a fedél nélküli és az átmeneti szállón élő személyek. A hajléktalan emberek egészségi állapotára vonatkozó kutatásokból megállapítható, hogy sokkal betegebbek, mint az átlagpolgár, aminek egyik fő oka a nem megfelelő táplálkozás, az alultápláltság.

Jelentős problémát jelentenek továbbá az ellátatlan mentális betegségek és mentális zavarok, mind a hajléktalanság kiváltó okaként, mind a hajléktalanságból fakadó okozatként. A hajléktalanellátásnak ugyanakkor gyakorlatilag nincs sem szaktudása, sem eszköze a mentális betegségekkel küzdők terápiájára.

Fotó: Gruber Márk István

Többek között ezen problémák kezelése érdekében került meghirdetésre a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében a RSZTOP-3.1.1-16-2016-00001  „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” című felhívás. A program megvalósítója a Hajléktalanokért Közalapítvány, amely jelenleg 47 partnerszervezet bevonásával végzi a tevékenységet.

A program egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket biztosít hajléktalan emberek számára meleg egytálételek formájában. Emellett a társadalmi beilleszkedést is elősegíti olyan intézkedésekkel, amelyek célja a rászorultsági helyzetből történő kitörés megalapozása, elsősorban a mentális zavarokkal és addiktológiai problémákkal küzdők esetében.

Az étkeztetés a szállást nyújtó, illetve nappali ellátást biztosító intézményekben történik, ezzel is ösztönözve a hajléktalan embereket a szociális intézményi szolgáltatások igénybevételére és ezáltal a komplex szociális gondozási folyamatokban való részvételre. A pszichiátriai és addiktív betegek terápiába vonása segíti a szállásokon történő megmaradást és ezáltal a társadalmi reintegrációt célzó együttműködési folyamatok elindulását.

Fotó: Gruber Márk István

A Hajléktalanokért Közalapítvány a melegételt biztosító cégekkel és az együttműködő hajléktalanellátó szervezetekkel szoros együttműködésben valósítja meg a projektet, lehetővé téve azt is, hogy a szereplők személyesen osszák meg egymással tapasztalataikat, ezzel biztosítva a programok szükségletalapú továbbtervezését is.

Fotó: Gruber Márk IstvánA program 4 milliárd forintos keretösszegéből 2016 vége és 2021 között minden munkanapon országosan mintegy 4.000 hajléktalan ember jut meleg ételhez. 2019 végéig 86 helyszínen, 48 partner szervezet közreműködésével került sor 2.979.762 adag (2 086 tonna) étel kiosztására. A szolgáltatásban 2019 végéig összesen 22 358 hajléktalan ember részesült.

A kísérő intézkedések keretében addiktológiai, mentális és pszichiátriai állapotfelmérés, szakrendelésbe irányítás (kezelésbe vétel), egyéni- és csoportos tanácsadás és terápia biztosítása is zajlik. 2019 végéig a bevont addiktológiai szakemberek, klinikai szakpszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, pszichiáterek, addiktológus szakorvosok 20 helyszínen összesen 9891 alkalommal nyújtottak szolgáltatást a hajléktalanok számára.  

A program lényegi eleme, hogy az egészségügyi szakszolgáltatás nyújtása a hajléktalan emberek életterében, azaz a szociális intézményi környezetben valósul meg. Ezáltal biztosított az érintettek közvetlen megszólítása, valamint az egyéni életút rendezésének szociális és egészségügyi támogatása multidiszciplináris keretek között.

 

 

Menü

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Navigáció