A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (továbbiakban: SZGYF) által megvalósított RSZTOP-2.1.1 kiemelt projekt keretében a legkiszolgáltatottabb családok jutnak mindennapi életüket megkönnyítő alapvető fogyasztási cikkekhez.

A kedvezményezett járásokban élő, intézményi étkeztetésben nem részesülő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre (a továbbiakban: RGYK) jogosult 0-3 éves gyermeket nevelő családok, valamint az aktív korúak ellátására jogosult személlyel közös háztartásban élő várandós anyák (a magzat 3 hónapos korától) életminőségének javítását szolgáló csomagok kiosztása 2018 februárjában kezdődött meg, mind a 19 megyére kiterjedően.

A csomagok olyan hasznos tárgyakat és eszközöket tartalmaznak, amelyek a gyermekek nevelését, ápolását segítik. Az alapvető fogyasztási cikkeket tartalmazó csomagok kiosztására évente egyszer kerül sor az SZGYF és a család- és gyermekjóléti szolgálatok közti együttműködés keretében. A 2023. december 31-én záruló projekt megvalósítására 2,29 milliárd Ft uniós támogatás áll rendelkezésre.

Alapvető fogyasztási cikkek kisgyermekes családoknak

A projekt keretében 2018. évben 25.964 db, 2019. évben 26.469 db alapvető fogyasztási cikkeket tartalmazó csomag kiosztására került sor. A 2020. évi osztások előkészítése folyamatban van, a megvalósítás várhatóan a nyári időszakra tolódik a járványhelyzet miatt.

A csomagok tartalma a célcsoport igényeinek felmérését követően kerül összeállításra, az alábbi cikkeket kapják a támogatottak: digitális lázmérő, gyermekfogkrém, fogkefe, fogíny gél, cumisüveg, kapucnis babatörölköző, polár baba takaró, textil pelenka, nedves törlőkendő babáknak, készségfejlesztő játék a motorikus mozgás és a kombinatorikai készség fejlesztésére, kifestő, baba mosogatószer, hajsampon-fürdető babáknak, labda, pumpás orrszívó, babaolaj, szobai hőmérő, körömvágó olló babáknak. 

A Klebelsberg Központ (továbbiakban: Központ) konzorciumi tagként vesz részt a projekt megvalósításában. A projekt keretében 30399 db tanszercsomagot állított össze és osztott ki 2019. augusztus 31-ig a kedvezményezetti településen tanuló halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek, hogy az érintettek a 2019/2020-as tanévet már ezekkel az eszközökkel tudják megkezdeni. A csomagok három különböző korcsoport számára készültek: az 1. osztály megkezdéséhez szükséges alapvető felszerelések, az alsós korosztály (2. – 4. osztály) számára, illetve a felső tagozat (5. – 8. osztály) részére. A településeken működő általános iskolák tekintetében fenntartótól függetlenül történt meg a projekt végrehajtása, így az összesen 194 158 997 forint értékben beszerzett csomagok 554 állami és 98 egyéb fenntartású intézmény tanulóinak könnyítették meg az évkezdést.

Alapvető fogyasztási cikkek kisgyermekes családoknak

A Klebelsberg Központ (továbbiakban: Központ) konzorciumi tagként vesz részt a projekt megvalósításában. A projekt keretében 30.399 db tanszercsomagot állított össze és osztott ki 2019. augusztus 31-ig a kedvezményezetti településen tanuló halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek, hogy az érintettek a 2019/2020-as tanévet már ezekkel az eszközökkel tudják megkezdeni. A csomagok három különböző korcsoport számára készültek: az 1. osztály megkezdéséhez szükséges alapvető felszerelések, az alsós korosztály (2. – 4. osztály) számára, illetve a felső tagozat (5. – 8. osztály) részére. A településeken működő általános iskolák tekintetében fenntartótól függetlenül történt meg a projekt végrehajtása, így az összesen 194 158 997 forint értékben beszerzett csomagok 554 állami és 98 egyéb fenntartású intézmény tanulóinak könnyítették meg az évkezdést.