Új iskolai főzőkonyhát és többfunkciós étkezőt adtak át hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn, egy 455,2 millió forintos, hazai és uniós forrásból megvalósuló projekt keretében.

A református templomban tartott ünnepi istentisztelet után Riz Gábor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a nyugat-borsodi térség szakképzési rendszere és a helyi munkaerő-gazdálkodási rendszer együttműködésének fejlesztéséért felelős miniszteri biztos azt mondta: volt pedagógusként számára mindig fontos, hogy az iskolák gyarapodjanak. Itt és most ez történik, ez az iskola gazdagabb lett, miként a település is - tette hozzá.

A képviselő úgy fogalmazott: alkotmányunk magáévá tette, hogy Magyarország keresztény gyökerű ország. Az, hogy egyházi iskolákba is járhatnak a fiatalok, és így hitben erős gyerekek kerülnek ki az iskolapadokból, köszönhető az állam és az iskolák viszonya ápolásának - mondta.

Szólt arról is, hogy az állam kiemelt figyelmet fordít az egyházi oktatásra, a közösségek erősödésére; ma az állam és az egyház szoros szimbiózisban, együttműködésben működteti ezt az intézményrendszert. Kiemelte: az egyházi iskolákban jó felnőni, tanulni, gyarapodni.

Szendrőn az iskola fenntartója, a református egyházközség egy 2013-as presbiteri határozattal, az 1948-ban államosított református iskola újraindításaként alapította meg a Szendrői Református Iskola és Óvodát.

A most átadott konyha és étkező után hamarosan elkészül az iskola tornacsarnoka is, az egyház szándéka a minőségi és befogadó oktatási környezet megteremtése - ismertették az esemény sajtóanyagában.

(Forrás: MTI)