Gyermekotthonok kiváltása, lakásotthonok korszerűsítése és kapacitásbővítése a gyermekek elhelyezési körülményeinek javítása érdekében.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat mintegy 1 000 gyermek szakellátását biztosítja. A gyerekek 27 lakásotthonban és 25 településen nevelőszülőknél vannak elhelyezve. Számos, az 1970-es és 1980-as években épült ház szolgál lakásotthonként, amelyek elöregedtek, felújításra és korszerűsítésre szorulnak, miközben továbbra sincs elegendő kapacitás a speciális ellátási szükségletű gyermekek gondozására.

E körülmények javítása céljából írt ki a kormányzat pályázatot a Széchenyi 2020 program keretében gyermekotthonok kiváltására, korszerűsítésére, valamint a hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozására. A pályázat keretében a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat pályázata is támogatást nyert.

A felújított lakásotthonok korábban családi házakként funkcionáltak, így átalakításra, korszerűsítésre és energetikai szempontból (magas rezsiköltség, nem megfelelő fűtés, penészesedés) felújításra szorultak.

A hazai és uniós támogatásnak köszönhetően a Görögkatolikus Szeretetszolgálat 9 lakásotthont tudott felújítani és korszerűsíteni Hajdúnánás és Nyírszőlős településeken. A projekt keretében 103 gyerek elhelyezési körülményei javultak, emellett egy lakásotthon akadálymentesítésére is sor került, így az már fogyatékkal élő gyerekeket is képes fogadni. A gyermekek eredményes gondozását, nevelését, és egészségtudatos életmódját újonnan beszerzett korszerű eszközök, például laptop, mosógép és új bútorok segítik.

A fejlesztés eredményeként a gyermekek a lakókörnyezetbe illeszkedő, korszerű és gazdaságosabban fenntartható ingatlanokban élhetnek, ami hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő környezetben, szerető családi közegben nevelkedhessenek.

A hazai törvényeknek és nemzetközi kötelezettségeinknek eleget téve a nagy létszámú gyermekotthonok kiváltása folyamatos.

A projekt támogatása az EFOP 2.1.1-16 pályázati konstrukció keretében történt.

A bemutatott pályázat azonosítója: EFOP-2.1.1-16-2016-00001

Lakásotthonok korszerűsítése a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnál

Lakásotthonok korszerűsítése a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnál