Egészségfejlesztési irodát és lelki egészségközpontot alakítottak ki Hevesen, amelyek a megye tizenhét településének lakóit szolgálják.

A megye tizenhét településének lakóit szolgálja a jövőben az egészségfejlesztési iroda (EFI) és lelki egészségközpont (LEK), amelyet az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet hevesi szakrendelőjében alakítottak ki pályázati forrásból - közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.

Szegedi Erzsébet elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) révén csaknem 84 millió forintos támogatásból kialakított központ a Hevesen és a járás további 16 településén élőknek nyújt szolgáltatásokat, végez szűréseket és fejleszti a helyiek egészségtudatosságát, segíti őket a betegségek megelőzésében. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg - tette hozzá.

A létesítmény hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javulásához, hosszabb távon a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növekedéséhez, a lakosság egészségkultúrájának fejlesztéséhez - hangsúlyozta, kitérve arra is, hogy az iroda a területen működő egyészségügyi szolgáltatók, oktatási, nevelési intézmények, önkormányzatok, munkahelyek bevonásával csoportos és egyéni szolgáltatásokat nyújt.

Ezeket részletezve a sajtóreferens elmondta: orvosok, pszichológusok, gyógytornászok, szociális munkások és diplomás ápolók egyebek mellett szív- és érrendszeri betegségek rizikótényezőit, tüneteit keresik, továbbá daganatos betegségek, cukorbetegség, mentális betegségek kapcsán szűrik a lakosságot. Emellett egészségfejlesztő órákat, klubfoglalkozásokat tartanak.
 
(forrás: MTI)