Ma Magyarország költségvetéséből 1140 milliárd forint jut szociális és gyermekvédelmi kiadásokra, ez három és félszerese a tizenkét évvel ezelőtt ugyanerre a célra fordított összegnek, és végső soron a családok megerősítését szolgálja – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Szolnokon.
Fülöp Attila a BEFOGAD-LAK Jász-Nagykun-Szolnok megyében című projekt során megvalósult Csecsemő- és Befogadó Otthon épületeinek ünnepélyes átadásán elmondta: Magyarországon 23 ezer gyermek él a gyermekvédelem rendszerében, közös felelősség, hogy nagykorukra ők is adófizető polgárai legyenek az országnak, rendezett kapcsolatok és körülmények között éljenek.

Az államtitkár a kommunizmus örökségével legjobban terhelt ágazatnak nevezte a szociális szférát és a gyermekvédelmet. Az örökölt infrastruktúrán változtatni kell – hangoztatta.

Elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos fejlesztés történt a Széchenyi 2020 program során; ennek köszönhetően létesült a szolnoki befogadó otthon is: mintegy 460 gyermek került nagy intézményből kisebb otthonokba, illetve mintegy 120 új férőhely jött létre.

Kitért arra is, hogy ebben az időszakban kezdték el a nagy intézmények „lebontását” is, helyettük kisebb, szociális szolgáltatással támogatott családi otthonokban biztosítottak elhelyezést a rászorulók számára. Emellett csaknem ötezer idősotthoni férőhely is létesült – sorolta, megjegyezve: ezt a folyamatot fogják folytatni.

A tekjes cikk itt olvasható.

(forrás: demokrata.hu, fotó: demokrata.hu/ MTI/Mészáros János)